Hz. Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam Cuma gününden bahis açıp dedi ki: “Onda bir saat vardır; müslüman bir kul namaz kılar olduğu halde, o saate erse, Allah’tan her ne istemişse onu Allah kendisine mutlaka verir.” Bunu söylerken (Resulullah) eliyle o vaktin azlığını işaretliyordu.”
Sünen-i Nesai
Hz. Peygamberin namazda okuduğu sureler [Hadis-i Şerif (#2519)]
İbnu Abbas (radıyallahu anhüma) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) cuma günü, sabah namazında Elif-lam-mim Tenzil es-Secde, ve Hel eta ala’l-insani hinun mine’d-dehr sürelerini okurdu. Yine Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) cuma namazında Cuma ve Münafikün surelerini okurdu.”
İbadette Ölçümüz Ne Olmalı? (Hadis-i Şerif)
Hz. Peygamber (sav)’ın bir hasırı vardı. Geceleri perde yapıp gerisinde namaz kılardı; gündüzleri de yayıp üzerine otururdu. Halk da, Resulullah (sav)’ın yanına dönüp (gelip) aynen onun gibi namaz kılmaya başladılar. Sayı gittikçe arttı. Bunun üzerine Resulullah (sav) onlara yönelerek şunu söyledi: “Ey insanlar, takat getireceğiniz işleri yapın. Zira siz (dua etmekten) usanmadıkça Allah da sevap […]
Mal Alım-Satımındaki Yasaklar (Hadis-i Şerif)
“Hz. Peygamber (sav), satıcının malını övmesini ve daha pazara varmadan malın yolda satın alınmasını veya şehirlinin köylü adına satış yapmasını yasakladı.” buyrulur. Bir başka rivayette de sadece “Malın daha pazara varmadan satın alınmasını yasakladı.” denmektedir.
Hz.Peygamber ve Hz.Cabir Arasındaki Deve Alışverişi (Hadis-i Şerif)
Hz. Cabir (radıyallahu anh) anlatıyor: Hz. Peygamber (sav)’la birlikte gazveye katıldım. Ben, su taşımada kullandığımız devemizin üzerinde giderken Resulullah (sav), bana kavuştu. Devem yorgundu ve bu yüzden gerilerden yürüyordu. Durumu görünce Hz. Peygamber (sav) de geride kalarak deveyi sürdü ve ona dua buyurdu. Bunun üzerine bütün develerin önünden gitmeye başladı. Bana: “Deveni nasıl görüyorsun?” diye […]
Peygambere Biatın Ölçüsü (Hadis-i Şerif)
İbnu Ömer (r.a.) anlatıyor: Biz Hz. Peygamber (sav)’e kulak vermek ve itaat etmek şartıyla biat ederken “Gücünüzün yettiği şeylerde” diyordu.
Peygambere Biatın Şartları (Hadis-i Şerif)
Avf ibnu Malik el-Eşca’i, (radıyallahu anh) anlatıyor: Biz Hz. Peygamber (sav)’in huzurunda 7 veya 8 veyahut da 9 kişiydik. “Allah Resulü’ne biat etmiyor musunuz?” dedi. Ellerimizi uzatarak: “Hangi şartlara uymak üzere biat edeceğiz ey Allah’ın Resulü?” dedik. Şu cevabı verdi: “Allah’a ibadet etmek ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmamak, beş vakit namazı kılmak (verilen emirlere) […]
Ulü’l Emre İtaat ve Peygambere Biat (Hadis-i Şerif)
Ubade İbn-i Sâmit (r.a.) anlatıyor: “Biz, bir seferinde Hz. Peygamber (sav) ile aynı cemaatte beraber oturuyorduk ki: ‘Allah’a hiçbir şey ortak koşmamak, hırsızlık yapmamak, zina fazihasını işlememek, Allah’ın haram ettiği cana meşru bir sebep olmaksızın kıymamak şartları üzerine bana biat edin’ buyurdu.” Bir diğer rivayette “‘… Çocuklarınızı öldürmemek, halde ve istikbalde iftirada bulunmamak, meşru dairedeki emirlerde – […]
Müslüman Kime Denir? Mümin Kime Denir? [Hadis-i Şerif (#32)]
Ebu Hureyre (radıyallahu anh) hazretleri, Hz. Peygamber (sav)’in şöyle dediğini rivayet etmiştir: “Müslüman, diğer Müslümanların elinden ve dilinden zarar görmediği kimsedir. Mü’min de, halkın, can ve mallarını kendisine karşı emniyette bildikleri kimsedir.”
İman ve Peygamber Sevgisi Arasındaki İlişki (Hadis-i Şerif)
Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: “Sizden biri, beni, babasından, evladından ve bütün insanlardan daha çok sevmedikçe iman etmiş sayılmaz.” (Nesai‘nin bir rivayetinde “… malından ve ailesinden daha sevgili…” denmektedir.)