Hz. Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: “Beni İsrail’de birbirine zıd maksad güden iki kişi vardı: Biri günahkardı, diğeri de ibadette gayret gösteriyordu. Abid olan diğerine günah işlerken rastlardı da: “Vazgeç!” derdi. Bir gün, yine onu günah üzerinde yakaladı. Yine, “vazgeç” dedi. Öbürü: “Beni Allah’la başbaşa bırak. Sen benim başıma müfettiş […]
Kütüb-i Sitte
Kütüb-i Sitte, Altı Kitap anlamına gelmekte olup, Ehl-i Sünnet tarafından en sağlam Hadis kaynakları olarak kabul edilen altı kitabın toplamıdır. Bazı âlimler, az da olsa zayıf ve mevzu hadisler ihtiva ettiği için İbn Mâce’nin Sünen’i yerine İmam Mâlik’in Muvatta’sını Kütüb-i Sitte’nin altıncı kitabı kabul etmişlerdir.
Sahih-i Buhari(27)
Sahih-i Müslim(37)
Sünen-i Ebu Davud(26)
Sünen-i Tirmizi(25)
Sünen-i Nesai(24)
Sünen-i İbnu Mace(7)
Muvatta-ı Malik(9)
Malı ve Canı Haram Kılınanlar (Hadis-i Şerif #39)
Tarik el-Eşca’i (radıyallahu anh) Resûlullah (aleyhissalatu vesselam)’ın şöyle söylediğini haber verdi: “Kim Lailahe illallah der ve Allah’tan başka mabudları reddederse, Allah onun malını ve kanını haram kılar. (Samimi olup olmadığı meselesi Allah’a aittir.)” Yine Müslim‘in bir başka rivayeti “Kim Allah’ı birlerse” diye başlar ve yukarıdaki şekilde devam eder (38. hadis).
Hükmetmek Hakkında (Hadis-i Şerif)
Hz. Ali (radıyallahu anh) şöyle demiştir: “Daha önce hükmettiğiniz şekilde hükmedin. Zira ben (kargaşaya, nizaya götürecek) muhalefeti sevmem, ta ki halk tek bir cemaat teşkil etsinler veya arkadaşlarımın öldüğü gibi ben de öleyim.” İbnu Şirin merhum, Hz. Ali (ra)’den yapılan rivayetlerin çoğunun uydurma ve yalan olduğu görüşünde idi.
Ehl-i Sünnet ve Cemaate Bağlılık Hakkında (Hadis-i Şerif)
Resulullah (sav) şöyle buyurdular: “Kim cemaati(imiz)den bir karış uzaklaşırsa (kendini dine bağlayan) İslam bağını boynundan çıkarıp atmış olur.”
En Güzel Söz, En Güzel Yol ve İşlerin En Kötüsü (Hadis-i Şerif)
İbnu Mes’ud (radiyallahu anh)’un şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: “Muhakkak ki, en güzel söz Allah’ın kitabıdır. En güzel yol da Muhammed (sav)’in yoludur. İşlerin en kötüsü de dine aykırı olarak sonradan çıkarılanıdır. Size vadedilen mutlaka yerine gelecektir. Siz Allah’ı aciz bırakamazsınız.”
Kötülükler Karşısındaki Tutumumuz Ne Olmalıdır? (Hadis-i Şerif)
Hz. Peygamber (sav) buyurdular ki: “Yeryüzünde bir kötülük işlendiği vakit, ona şahit olan bunu takbih ederse (kötü olduğunu teyit ederse), o kötülüğü görmemiş gibi zararından kurtulur. O kötülüğe şahit olmadığı halde, işittiği zaman memnun kalan kimse, sanki şahit olmuş gibi manen zarar görür.”
İbadette Ölçümüz Ne Olmalı? (Hadis-i Şerif)
Hz. Peygamber (sav)’ın bir hasırı vardı. Geceleri perde yapıp gerisinde namaz kılardı; gündüzleri de yayıp üzerine otururdu. Halk da, Resulullah (sav)’ın yanına dönüp (gelip) aynen onun gibi namaz kılmaya başladılar. Sayı gittikçe arttı. Bunun üzerine Resulullah (sav) onlara yönelerek şunu söyledi: “Ey insanlar, takat getireceğiniz işleri yapın. Zira siz (dua etmekten) usanmadıkça Allah da sevap […]
İslam’a Aykırı Ameller Hakkında (Hadis-i Şerif)
Hz. Peygamber (sav) buyurdu ki: “Kim şu dine uymayan bir şey uyduracak olursa, bu, merduddur kabul edilemez.” (Bir rivayette de şöyle denmektedir: “Bizim sünnetimize uymayan bir amel işleyenin yaptığı amel de merduddur.”)
Hz. Peygamberin Kendisi ve Kur’an Hakkındaki Misali (Hadis-i Şerif)
Hz. Peygamber (sav) buyurdu ki: “Benim misalimle Cenab-ı Hakk’ın benimle göndermiş bulunduğu şeyin misali şu adamın misali gibidir: Bir adam kendi kavmine gelip: ‘Ben gözlerimle düşman ordusunu gördüm, tehlikeyi haber veriyorum, tedbir alın!’ der. Kavminden bir kısmı tavsiyesine uyup, geceleyin, telaşa düşmeden oradan uzaklaşır. Bir kısmı da bu haberciyi yalanlar ve yerinden ayrılmaz. Ancak sabahleyin ordu […]
Hz. Peygamberin İlim ve Hidayetine Misalleri (Hadis-i Şerif)
Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurdular: “Allah’ın benimle gönderdiği ilim ve hidayetin misali, bir araziye düşen yağmur gibidir. (Bilindiği üzere), bazı araziler var, tabiatı güzeldir, suyu kabul eder, bol bitki ve ot yetiştirir. Bir kısım arazi var, münbit değildir, ot bitirmez, ama suyu tutar. Onun tuttuğu su ile Cenab-ı Hak insanları yararlandırır: Bu sudan kendileri içerler, […]