Ubeydullah, Nafi’den, o da Abdullah İbnu Ömer radıyallahu anhüma’dan anlattığına göre, Hz. Ömer radıyallahu anh: “Ben müslüman olduğum zamandan beri ayakta abdest bozmadım!” demiştir.” Tirmizi: “Bu, Hz. Ömer’den daha sıhhatli olan rivayettir. Önceki rivayet zayıftır” der. Keza ilaveten der ki: “Ayakta abdest bozma yasağı te’dib içindir, tahrim için değil.” Yine der ki: “İbnu Mes’ud radıyallahu […]
İSTİNCANIN ADABI
(Hadis-i Şerif [3526])
Hz. Aişe radıyallahu anh’dan rivayete göre şöyle derdi: “Size kim, Resûlullah aleyhissalatu vesselam’ın ayakta bevlettiğini söylerse, sakın onu tasdik etmeyin. O, daima çömelerek abdest bozardı.”
(Hadis-i Şerif [3527])
Abdullah ibnu Ca’fer radıyallahu anhüma anlatıyor: “Bir gün Resulullah aleyhissalatu vesselam beni, bineğinin terkisine bindirdi. Bana halktan kimseye söylemiyeceğim bir sözü sır olarak söyledi. Resûlullah aleyhissalatü vesselam’ın kaza-yı hacet için perdelendiği şeylerin O ‘na en hoş geleni ya bir tümsek veya bir hurma kümesiydi.”
(Hadis-i Şerif [3528])
Abdurrahman İbnu Hasene radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam, elinde kalkan gibi bir şey olduğu halde bize doğru geldi ve onu yere bıraktı. Sonra onun gerisine çömelip ona doğru küçük abdest bozdu. Yanımızdakilerden biri: “(Resûlullah’a) bakın, tıpkı kadınlar gibi abdest bozuyor” dedi. Aleyhissalatu vesselam bu sözü işitmişti. “Beni İsrail’in arkadaşının başına geleni işitmedin mi” dedi […]
(Hadis-i Şerif [3529])
Ebu Said radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam’ı işittim, şöyle demişti: “İki kişi beraberce helaya gidip, avretleri açık kaza-yı hacet ederken konuşmasınlar. Zira Allah Teala Hazretleri, bu hale gadab eder.”
(Hadis-i Şerif [3530])
Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam kaza-yı hacette bulunmak istediği zaman yere yaklaşıncaya kadar elbisesini kaldırmazdı.”
(Hadis-i Şerif [3531])
Hz. Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: “Kim yüzüne sürme çekerse teklesin. Bu sözümü kim tutarsa işi en güzel şekilde yapmış olur, tutmayana bir mahzur yok. Kim abdest bozduktan sonra taş kullanarak temizlenirse teklesin. Kim böyle yaparsa güzel yapar, kim, de yapmazsa bir mahzur yok. Kim yemek yer ve dişlerinin arasından […]
(Hadis-i Şerif [3532])
Hz. Cabir radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam abdest bozmak isteyince, hiç kimsenin göremeyeceği kadar uzaklara giderdi.”
(Hadis-i Şerif [3533])
Hz. Selman radıyallahu anh’ın anlattığına göre, müşrikler kendisine: “Sizin arkadaşınızın (Aleyhissalatu vesselam) sizlere helada abdest bozmayı bile öğrettiğini görüyoruz” demişlerdir. O da onlara Şöyle cevap vermiştir: “Evet, doğrudur. Resülümüz aleyhissalatu vesselam, bizi sağ elimizle istimca yapmaktan nehyetti, büyük veya küçük abdest bozarken, kıbleye yönelmekten de nehyetti. Abdest bozduktan sonra istinca ederken kurumuş hayvan mayısını veya […]
(Hadis-i Şerif [3518])
Mervan el-Asgar anlatıyor: “İbnu Ömer radıyallahu anhüma’yı devesini kıble istikametine ıhtırmış, sonra onun duldasına çömelip deveye doğru yönelerek akıtıyorken gördüm. Kendisine: “Ey Ebu Abdirrahman, bu tarz akıtmaktan nehyedilmedik mi?” dedim. “Evet, ama bundan, açık arazide nehyedildik. Seninle kıble arasında sana perde olan bir şey varsa bu durumda akıtmanda bir beis yok!” dedi.”