Abdullah İbnu-z Zübeyr (radıyallahu anhüma) babasından naklediyor: “Sonra (ey insanlar), hiç şüphesiz, hepiniz Rabbinizin huzurunda muhakemeye duruşacaksınız” (Zümer 31 ) ayeti nazil olduğu zaman: “- Ey Allah’ın Resülü, dedim, dünyada iken mahkeme huzurundaki duruşmamız kafi gelmeyecek, aynı duruşmayı ahirette bir kere daha mı yapacağız?” “- Evet!” dedi. Ben (Zübeyr): “- Öyleyse, dedim, işimiz çok fena!”
ZÜMER SURESİ
(Hadis-i Şerif [767])
İbnu Abbas (radıyallahu anhüma) anlatıyor: “Bir kavim cinayete bulaştı ve çokca adam öldürdü, zinaya bulaştı ve bunda ileri gitti. Şirke düşerek tevhid’i ihlal etti ve bunda ileri gitti. Sonunda Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam)’e müracat ederek: Ey Muhammed! Bizi davet ettiğin şeyler gerçekten güzel. Ancak, önceden işlediğimiz günahların bir kefareti var mı; bize önce bundan haber […]
(Hadis-i Şerif [768])
Esma Bintu Yezid (radıyallahu anha) anlatıyor: Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam)’i işittim, şu ayeti okuyordu: “De ki: “Ey Kendilerinin aleyhinde (günahda) haddi aşanlar, Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Çünkü Allah bütün günahları affeder…” (Zümer, 53). Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) ayetin sonuna, yani “(kim ne işlemiş olursa olsun) aldırmadan” lafzını ekledi.
(Hadis-i Şerif [769])
İbnu Mes’üd (radıyallahu anh) anlatıyor: “Cebrail (aleyhi’s-selam) Resûlullah (aleyhissalatu vesselam)’a gelerek: “Ey Muhammed, Allah semayı bir parmak üzerine, arzları bir parmak üzerine, dağları bir parmak üzerine, nehirleri bir parmak üzerine, diğer mahlukatı bir parmak üzerine koydu, sonra Şöyle buyurdu: “Ben (kainat mülkünün) Melikiyim.” Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) güldü ve: “Allah’ı hak (ve layık) olduğu vech ile […]
(Hadis-i Şerif [770])
İbnu Ömer (radıyallahu anhüma) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: “Allahu Zülcelal Hazretleri, semavatı kıyamet günü dürer, sonra onları sağ eliyle alır, sonra der ki: “Ben Melik’im cebbarlar nerede? Büyüklük taslayanlar (mütekebbirler) nerede?”. Sonra sol eliyle arzı dürer, sonra: “Ben Melik’im, cebbarlar, mütekebbirler nerede der.