Ebu Said (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam), (Müddessir suresinin, “Onu sarp bir yokuşa sardıracağım” mealindeki 17. ayetinde geçen (sarp yokuş) kelimesini “Ateşten bir dağdır, kafır ona yetmiş yılda çıkar, çıktıktan sonra tekrar yetmiş yılda cehenneme geri iner. Böylece cehennemde ebediyyen azab çeker” diye açıklamıştır.”
MÜDDESSİR SURESİ
(Hadis-i Şerif [848])
Hz. Cabir (radıyallahu anh) anlatıyor: “Yahudilerden bir kısmı, Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam)’in bazı ashabına: “Peygamberiniz, cehennem bekçilerinin sayısını biliyor mu?” diye sordular. Onlar: “- Şimdilik bilmiyoruz, kendisinden soralım!” diye cevap verdiler. İçlerinden biri Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam)’e gelerek: “- Ey Muhammed! Bugün ashabına galebe çalındı” dedi. Resûlullah (aleyhissalatu vesselam): ” Ne ile, nasıl galebe çaldılar?” […]
(Hadis-i Şerif [849])
Hz. Enes (radıyallahu anh), Müddessir suresinin 56. ayetinde geçen, “O kendisinden korkulmaya daha layık, bağışlamaya daha ehildir” ifadesini Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam)’in şöyle tefsir ettiğini belirtir: “Cenàb-ı Hakk (burada) buyuruyor ki: “Ben korkulmaya layığım, kim benden korkarsa kendine bir başka ilah edinmesin, onu affetmeye de ben ehilim, (bir başkası affedemez)”.