Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: “Kim cenazeyi takip eder ve önce üç kere taşırsa (ölen kardeşine karşı olan) borcunu ödemiş olur.”
CENAZENİN TEŞYİİ VE TAŞINMASI
(Hadis-i Şerif [5412])
Yine Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah alehissalatu vesselam buyurdular ki: “Cenazeyi ne ses (matem), ne de ateşle takip etmeyin.” Bir rivayette şu ziyade var: “Cenazenin önünde yürümeyin.”
(Hadis-i Şerif [5413])
İbnu Ömer radıyallahu anhüma anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam’ı, Hz. Ömer ve Hz. Ebu Bekir’i cenazenin önünde yürürlerken gördüm.”
(Hadis-i Şerif [5414])
Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam cenazenin önünde yürürdü. Hz. Ebu Bekr, Hz. Ömer, Hz. Osman da (önde yürürdü). Rezin şu ziyadede bulundu: “Siz teşyi ederken cenazenin önünde, arkasında, sağında, solunda ve yakınında yürüyün!”
(Hadis-i Şerif [5415])
Ümmü Atiyye radıyallahu anhüma anlatıyor: “Cenazeyi takipten (biz kadınlar) men edildik ama bunda çok şiddet gösterilmedi.”
(Hadis-i Şerif [5416])
Muğire radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: “Binekli, cenazenin ardından yürür, yaya ise dilediği yerden. Çocuğa da namaz kılınır. Anne-babası için mağfiret ve rahmetle dua edilir.”
(Hadis-i Şerif [5417])
Hz. Sevban radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam bir cenazeye katılmıştı. Bir kısım binekliler gördü. “(Binerek cenaze teşyi etmekten) utanmıyor musunuz? Allah’ın melekleri yaya olsunlar da siz hayvanların sırtında olun (olacak şey değil)!” buyurdular.”
(Hadis-i Şerif [5418])
Hz. Cabir İbnu Semure radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam Ebu’d-Dahdah’ın cenazesini yayan takip etti. At sırtında geri döndü.”