İbnu Ömer (radıyallahu anhüma) anlatıyor: “Hz. Ömer (radıyallahu anh)’in bir müezzini geceleyin ezan okumuştu. Ezanı iade etmisini emretti.”
EZAN VE İKÂMETLE İLGİLİ HÜKÜMLER
(Hadis-i Şerif [2455])
Ebu Davud‘da şu ifadeye yer verilmiştir: “(Bilal), hayye ala’s-salat, hayye ala’l-felah cümlesine gelince boynunu sağa ve sola çevirdi, bizzat kendi dönmedi.”
(Hadis-i Şerif [2440])
Tirmizi‘nin yine İbnu Ömer (radıyallahu anhüma)’dan kaydettiği bir diğer rivayet şöyledir: “Hz. Bilal güneş doğmazdan önce ezan okumuştu. Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) ona: “Haberiniz olsun kul uyudu” diye nida etmesini emretti.”
(Hadis-i Şerif [2441])
Hz. Bilal (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam): “Sabah vakti iyice belirinceye kadar ezan okuma!” dedi ve ellerini yanlara doğru açarak: “Şöyle!” diye gösterdi.”
(Hadis-i Şerif [2442])
Hz. Enes (radıyallahu anh) anlatıyor: “Bir kimse, Resûlullah (aleyhissalatu vesselam)’a sabah namazının vaktini sormuştu. O da Hz. Bilal’e emretti. Şafak sökerken ezan okudu. Ertesi gün ortalık ağarıncaya kadar sabah ezanını tehir etti. Sonra ikamet okumasını emretti ve namazı kıldı. Sonra da adama: “İşte bu, (sabah) namazının vaktidir” dedi.”
(Hadis-i Şerif [2443])
Ziyad İbnu’l-Haris es-Sudai (radıyallahu anh) anlatıyor: “Sabah ezanının ilk vakti girince, Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) bana emretti, ben de ezan okudum ve: “İkamet de getireyim mi ey Allah’ın Resülü?” diye sordum. (Soruma hemen cevap vermeyip) doğu tarafına, fecre bakmaya başladı ve: “Hayır!” dedi. Ne zaman ki şafak söktü Hz. Peygamber (bineğinden) indi, abdest bozdu. Sonra bana […]
(Hadis-i Şerif [2444])
Simak İbnu Harb anlatıyor: “Bilal, güneş (öğlede, batı cihetine) kayınca ezan okurdu. Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) odasından çıkıncaya kadar ikamet getirmezdi. Odasından çıkınca, O’nu görür görmez ikamet getirirdi.”
(Hadis-i Şerif [2445])
İbnu Ömer (radıyallahu anhüma) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam)’ın iki müezzini vardı: Biri Bilal diğeri İbnu Ummi Mektüm el-A’ma.”
(Hadis-i Şerif [2446])
Hz. Cabir (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) Bilal (radıyallahu anh)’e: “Ezan okuduğun zaman ağır ağır oku. İkamet getirdiğin zaman da peş peşe seri oku. Ezanla ikametin arasına, yemek yiyenin yemeğinden, içenini içmesinden, üzerine sıkışarak helaya girmiş olanın heladan fariğ olacağı bir zaman fasılası koy” diye talimat verdi. Şunu da ilave etti: “Beni görünceye kadar […]
(Hadis-i Şerif [2447])
Beni Neccar’dan bir kadın demiştir ki: “Benim evim, Mescid-i Nebevi’nin etrafındaki en uzun ev idi. Bilal (radıyallahu anh), sabah ezanını evimin damında okurdu. Seher’den gelip, dama oturur vaktin girmesini gözetlerdi. Vaktin girdiğini görünce gerinir, sonra da: “Allah’ım sana hamdediyor, dinini (müslümanların) ikame etmeleri için, Kureyş’e karşı yardımını diliyorum” der, arkadan ezan okurdu.” Kadın devamla der […]