(Hadis-i Şerif [2254])

İbnu Abbas (radıyallahu anhüma): “Kim Allah’ın haram kıldığını haram kılmaktan hoşlanırsa nebiz’i haram kılsın” dedi.” Bir rivayette, Kays İbnu vehb ona: “Benim bir küpcüğüm var, içerisine şıra koyuyor, şıra kaynayıp durulunca içiyorum” dedi. (İbnu Abbas) cevaben: “Bu söylediğin şey ne zamandan beri içeceğini teşkil etmekte?” diye sordu. Kays: “Yirmi yıldan beri” deyince, İbnu Abbas: “Öyleyse […]

Devamını Oku

(Hadis-i Şerif [2255])

Hz. Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) oruç tutuyordu. Orucunu açacağı vakti kolladım. Kabaktan mamul bir kap içerisinde yaptığım nebizi getirdim. Nebiz kaynayıp kabarıyordu. Resûlullah (aleyhissalatu vesselam): “Bunu şu duvara çal. Zira artık bu, Allah’a ve ahirete inanmayanların içkisidir” buyurdu.”

Devamını Oku

(Hadis-i Şerif [2256])

İbnu Ömer (radıyallahu anhüma) anlatıyor: “Bir adam, Resûlullah (aleyhissalatu vesselam)’a içerisinde nebiz bulunan bir kadeh getirdi. Efendimiz bu sırada (Haceru’l-Esved) rüknünün yanında idi. Bardağı ona sundu. Efendimiz, ağzına kadar götürdü. Ancak nebizin (keskinleşip ekşiliğinin) şiddetlendiğini gördü ve bardağı sahibine geri çevirdi. (Cemaatten) bir adam: “Bu haram mıdır ey Allah’ın Resülü?” diye sordu. Hz. Peygamber: “Bana […]

Devamını Oku

(Hadis-i Şerif [2257])

Hz. Aişe (radıyallahu anha) anlatıyor: “Biz Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) için sabahleyin tuluk içerisine nebiz kurardık, efendimiz onu akşamleyin içerdi, akşamdan kurardık sabahleyin içerdi.” Hz. Aişe devamla der ki: “Biz su kabını, biri sabah, biri akşam olmak üzere günde iki kere yıkardık.”

Devamını Oku

(Hadis-i Şerif [2258])

İbnu Abbas (radıyallahu anhüma) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) için kuru üzümden şıra kurulunca, o gün, ertesi gün ve daha sonraki gün yani üçüncü günün akşamına kadar onu içerdi. Sonra, kalanının hizmetçilere içirilmesini veya dökülmesini emrederdi.”

Devamını Oku

(Hadis-i Şerif [2259])

Hz. Cabir (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) kuru üzümle hurmanın, taze hurma ile hurmanın karıştırılmalarını yasakladı ve dedi ki: “Kuru üzümle hurmayı, koruk hurma ile olgun hurmayı karıştırarak birlikte nebiz kurmayın.”

Devamını Oku

(Hadis-i Şerif [2260])

Ebu Katade (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: “Çağala hurma ile olgun hurmadan beraber nebiz yapmayın. Olgun hurma ile kuru üzümden de beraber nebiz yapmayın. Herbirinden ayrı ayrı nebiz yapın.”

Devamını Oku

(Hadis-i Şerif [2261])

Hz. Enes İbnu Malik (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) çağala hurma ile olmuş hurmanın karıştırılıp (nebiz yapılmasını) sonra da bunun içilmesini yasakladı. Şarap haram edildiği zaman (Arapların) içeceklerinin tamamını nerdeyse bu teşlkil ediyordu.”

Devamını Oku

(Hadis-i Şerif [2262])

Cabir İbnu Zeyd ve İkrime (radıyallahu anhüma)’den rivayete göre, her ikisi de olgun hurmadan tek başına (da olsa yapılan nebizi) mekruh addediyorlardı ve bu hükmü İbnu Abbas (radıyallahu anhüma)’tan alıyorlardı. İbnu Abbas “Nebizin, Abdülkays’a yasaklanan müzza olmasından korkuyorum” derdi. Ben, Katade’ye: “Müzza nedir?” diye sordum da bana “Hantem (sırlı seramik) ve müzeffet (ziftlenmiş) denen kaplarda […]

Devamını Oku