(Hadis-i Şerif [354])

Hz. Cabir (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) taksim edilmedikçe her (akar) malda şuf’a hakkı bulunduğuna hükmetti. Araya sınırlar konup, yollar tayin edilince şuf’a hakkı kalkar.” Bu hadisi Beş Kitap da tahric etmiştir. Müslim‘deki metin şöyledir: “Henüz taksim edilmemiş arazi, mesken, bahçe gibi (akar nevinden) her ortaklıkta şuf’a hakkı vardır. (Ortaklarından birinin) ortağına haber vermeden […]

Devamını Oku

(Hadis-i Şerif [358])

Amr İbnu’ş-Şerid’den anlattığına göre, Ebu Rafi (radıyallahu anh)’nin şöyle söylediğini işitmiştir: “Komşu, yakın komşusuna karşı daha çok hak sahibidir.”

Devamını Oku

(Hadis-i Şerif [359])

Şerid (radıyallahu anh) anlatıyor: “Bir adam, Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam)’e: “Ey Allah’ın Resûlü tarlam var, kimsenin bunda ne ortaklığı ne de hissesi var, ancak komşum var” dedi. Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam): “Komşu, yakın olan eve daha ziyade hak sahibidir” buyurdu.

Devamını Oku

(Hadis-i Şerif [360])

Hz. Osman (radıyallahu anh) buyurdular ki: “Bir araziye sınırlar konacak olursa artık onda şuf’a hakkı kalmaz, ne kuyunun suyunda şuf’a hakkı ne de hurma ağaçlarını telkih de (döllemede) şuf’a hakkı kalmaz.”

Devamını Oku