(Hadis-i Şerif [377])

İbnu Ömer (radıyallahu anh) anlatıyor: “Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: “Pahalanması için, kim bir yiyecek maddesini kırk gün saklarsa, o, Allah’tan yüz çevirmiştir, Allah da ondan yüz çevirmiştir.” Bu hadisi Ahmed İbnu Hanbel Müsned’inde (2, 33) zikretmiştir. Mecmau’z-Zevaid’de bunun ayrıca Ebu Ya’la el-Mevsıli’nin ve Bezzar’ın Müsned’lerinde, Taberani’nin el-Mu’cemu’l-Evsat’ında tahric edildikleri belirtilir.

Devamını Oku

(Hadis-i Şerif [378])

Hz. Muaz (radıyallahu anh) anlatıyor: “Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam)’in şöyle söylediğini işittim: “İhtikar yapan kişi ne kötüdür. Allah fiyatları ucuzlatsa üzülür, pahalandırırsa sevinir.”

Devamını Oku

(Hadis-i Şerif [379])

Ebu Ümame (radıyallahu anh) anlatıyor: “Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyurdu: “Şehirlerde yaşayanlar, Allah yolunda hapsedilmiş kimselerdir. Gıdalarında onlara ihtikar yapmayın, onlara fiyatları yükseltmeyin, zira kim onlara bir gıda maddesini kırk gün hapsetse, sonra da tamamını tasadduk etse yine de işlediği günahı affettiremez.”

Devamını Oku

(Hadis-i Şerif [380])

Hz. Ebu Hüreyre ve Hz. Ma’kıl İbnu Yesar (radıyallahu anhüma)’ın anlattıklarına göre, Hz. Peygamber şöyle buyurmuşlardır: “Muhtekirler ve cana kıyanlar aynı derecede haşrolacaklar. Kim Müslümanların herhangi bir şeydeki fiyatına müdahale ederek pahalandırırsa, kıyamet gününde ateşin büyüğünde cezalandırılması Allah’a vacib olmuştur.”

Devamını Oku

(Hadis-i Şerif [381])

İbnu Ömer (radıyallahu anhüma) buyurdu ki: “Pazara mal celbeden rızıklanır, muhtekir mahrum bırakılır. Kim mü’minlerin bir gıdasını onlara karşı saklar, ihtikar yaparsa, Allah onu iflasa ve cüzzam hastalığına dûçar eder.”

Devamını Oku

(Hadis-i Şerif [371])

İbnu’l-Müseyyeb anlatıyor: “Ma’mer İbnu Ebi Ma’mer -ki İbnu Abdillah da denir ve Benu Adiyy İbnu Ka’b’dan biridir- dedi ki: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyurdular: “İhtikar yapan hatakar olmuştur.” Said İbnu’l-Müseyyeb’e: “Ama sen de ihtikar yapıyorsun” dendi de: “Bu hadisi rivayet eden Ma’mer de ihtikar yapıyordu” diye cevap verdi.”

Devamını Oku

(Hadis-i Şerif [372])

İmam Malik diyor ki: “Bana ulaştığına göre Hz. Ömer (radıyallahu anh) şöyle demiştir: “Bizim çarşımızda ihtikar olamaz. Yanlarında fazla yiyecek maddesi bulunan bir kısım insanlar, bizim sahamıza Allah’ın rızkından inmiş olan bir rızka yönelip, onu bize karşı saklayamazlar. Ancak kim, yaz, kış demeden zahmetlere katlanarak mal getirmiş ise o Ömer’in misafiridir. Allah’ın istediği şekilde malını […]

Devamını Oku

(Hadis-i Şerif [374])

İbnu’l-Müseyyeb anlatıyor: “Hz. Ömer (radıyallahu anh), pazara uğramıştı. Orada Hatib İbnu Ebi Belte’a’ya uğradı. Hatib’in (ucuz fiyatla) kuru üzüm sattığını görünce: “Ya fiyatı (diğerlerinin seviyesine yükseltirsin yahut pazarımızdan çeker gidersin” diye ihtar etti.”

Devamını Oku

(Hadis-i Şerif [375])

Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: “Bir adam gelerek: “Ey Allah’ın Resulü, bizler için eşyalara fiyat tesbit ediver” diye müracaatta bulundu. Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam): “Hayır fiyat koymayayım (rızka bolluk vermesi için) Allah’a dua edeyim” cevabını verdi. Arkadan bir başkası gelerek: (Ortalık pahalandı, eşyaların) fiyatını bize siz tesbit ediverin” diye talebde bulununca, bu sefer: “Hayır rızkı […]

Devamını Oku