Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam) bey’u’l-garar ve bey’u’l-hasatı yasakladı.”
Bey’ul-Garar ve Diğerleri Hakkında
(Hadis-i Şerif [300])
İbnu Abbas (radıyallahu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: “Pazara gitmekte olan malı önceden karşılamayın. Hayvanların sütünü memelerinde (günlerce bekleterek) biriktirmeyin. Bir birinize karşı (müşteriyi kızıştırmak için alıcı olmadığınız halde, yüksek fiyat vererek) malın değerini artırmayın.”
(Hadis-i Şerif [285])
Hz. Ali (radıyallahu anh) anlatıyor: “Halk öyle çetin devirler yaşayacak ki, o zaman zenginler, kendilerine emredilmediği halde, cimriliklerinden, ellerindekileri çok sıkı tutacaklar. Cenab-ı Hakk: “Aranızdaki fazileti unutmayın” buyurmaktadır (Bakara 237). Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) da şunları yasaklamıştır: Bey’u’l-muzdar’ı, bey’u’l-garar’ı, (meçhûlün satışı) ve salahı ortaya çıkmadan meyve satışını.”
(Hadis-i Şerif [301])
Abdullah İbnu Amri’bni’l-As (radıyallahu anh) hazretleri anlatıyor: “Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyurdular: “Hem veresiye hem satış helal olmaz. Bir satışta iki şart da helal değildir. Zimmette olmayanın karı yoktur. Yanında bulunmayan malın satışı yoktur.”
(Hadis-i Şerif [286])
Hz. Cabir (radıyallahu anh) anlatıyor: “Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam): “Köylü adına şehirli satış yapmasın” dedi ve ilave etti: “Bırakın insanları, Allah birinin sebebiyle diğerini rızıklandırsın” buyurdu.”
(Hadis-i Şerif [302])
Hz. Cabir (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) miktarı bilinmeyen kuru hurma yığınını, miktarı belli kuru hurma ile satmayı yasakladı.
(Hadis-i Şerif [287])
Hz. Enes (radıyallahu anh)’ten gelen bir başka rivayette şu şekilde ifade edilmiştir: Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) ana baba bir kardeş bile olsa şehirlinin köylü adına satış yapmasını menetti.”
(Hadis-i Şerif [303])
Nesai‘nin bir diğer rivayetinde şöyle denmiştir: “Yiyecek yığını, yiyecek yığını mukabilinde satılmaz. Yiyecek yığını, miktarı belli yiyecek mukabilinde satılmaz.”
(Hadis-i Şerif [288])
Ebu Davud ve Nesai‘den gelen bir başka rivayette şöyle buyurulur: “Şehirlinin köylü adına satış yapması yasaktır, şehirli köylünün kardeşi veya babası bile olsa.” Ebu Davud‘un Hz. Enes (radıyallahu anh)’ten yaptığı bir başka rivayet şu ziyadeyi ihtiva eder: “Şehirli köylü için hiçbir şey satmasın, köylü adına satın da almasın” demektir.
(Hadis-i Şerif [304])
Ebu Eyyûb (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam)’ı dinledim, diyordu ki: “Kim çocuğuyla annesi arasını ayırırsa kıyamet günü Allah (celle celaluhu) sevdikleriyle onun arasını ayırır.”