Abbad İbnu Temim’in amcasından naklettiğine göre, “Amcası, Resûlullah aleyhissalatu vesselamı mescidde, ayaklarından birini diğerinin üzerine koymuş vaziyette sırtüstü yatarken görmüştür.” İmam Malik şu ziyadeyi kaydetmiştir: “İbnu’I Müseyyeb’ten bana ulaştığına göre Hz. Ömer ve Osman radıyallahu anhüma da böyle yaparlardı.”
UYUMA VE UYANMA ADABI
(Hadis-i Şerif [5722])
Hz. Cabir radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: “Biriniz sırtüstü uzanıp, sonra da ayak ayak üstüne atmasın.”
(Hadis-i Şerif [5723])
Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam karnı üzerine yatmış bir adam görmüştü; hemen müdahale edip: “Bu Allah Teala Hazretlerinin sevmediği bir yatıştır!” buyurdular.”
(Hadis-i Şerif [5724])
Hz. Cabir radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam, kişinin korkuluğu olmayan damda uyumasını nehyetti.”
(Hadis-i Şerif [5725])
Ümmü Seleme ailesinden biri rivayet etmiştir: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam’ın yatağı, insanın kabrine konduğu şekildeydi, mescid de baş tarafındaydı.”
(Hadis-i Şerif [5726])
İbnu Abbas radıyallahu anhüma anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam geceleyin kalktı, kazayı hacette bulundu. Yani bevletti. Arkadan ellerini ve yüzünü yıkadı. Sonra, tekrar uyudu.”
(Hadis-i Şerif [5727])
İbnu Ömer radıyallahu anhüma: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam’ı Ka’be’nin avlusunda gördüm, elleriyle şöyle ihtiba edip oturmuştu” dedi ve ihtiba oturuşunu (göstererek) tarif etti. Bu kurfusa idi.”
(Hadis-i Şerif [5728])
Hz. Aişe radıyallahu anha’nın anlattığına göre, “Kişinin (namazda) elini boş böğrüne koymasını mekruh addederdi ve: “Bunu yahudiler yapar”derdi.”