(Hadis-i Şerif [3347])

Hz. Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: “Biriniz bir meclise gelince selam versin. Kalkmak isteyince de selam versin. Birinci selam sonuncudan evla değildir (ikisi de aynı ölçüde ehemmiyetlidir.)”

Devamını Oku

(Hadis-i Şerif [3363])

İbnu Ömer radıyallahu anhüma anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam bevl ederken bir adam ona uğradı ve selam verdi. Ancak Resûlullah aleyhissalatu vesselam, selamına mukabelede bulunmadı.” Ebu Davud‘un bir rivayetinde şu ziyade var: “Sonra adama (selama mukabele etmeyişinin) özrünü beyan etti: “Ben, temiz değilken Allah’ı zikretmeyi uygun bulmadım.”

Devamını Oku

(Hadis-i Şerif [3348])

Kelede İbnu Hanbel radıyallahu anh anlatıyor: “Safvan İbnu Ümeyye radıyallahu anh benimle, Resûlullah aleyhissalatu vesselam’a süt, ağız ve bir miktar salatalık gönderdi. Aleyhissalatu vesselam o sırada Mekke’nin yukarısında idi. İzin istemeden, selam vermeden huzuruna girdim. Bana: “Dön, esselamu aleyküm, gireyim mi? de!” buyurdu. Ben de öyle yaptım.”

Devamını Oku

(Hadis-i Şerif [3349])

Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam bana buyurdular ki: “Ey oğulcuğum, ailene girdiğin zaman selam ver ki, selamın, hem senin üzerine hem de aile halkına bereket olsun!”

Devamını Oku

(Hadis-i Şerif [3350])

Abdullah İbnu Amr İbni’l-As radıyallahu anhüma anlatıyor: “Resulullah’a: “İslam’ın hangi ameli daha hayırlı?” diye sorulmuştu. “Yemek yedirmen, tanıdığın ve tanımadığnın herkese selam vermen” diye cevap verdi.”

Devamını Oku

(Hadis-i Şerif [3351])

Hz. Enes radıyallahu anh’in anlattığına göre, kendisi bir grup çocuğa uğrar ve onlara selam verir. Yanındakilere de şu açıklamayı yapar. “RResûlullah aleyhissalatu vesselam böyle yapardı!”

Devamını Oku

(Hadis-i Şerif [3352])

Esma Bintu Yezid radıyallahu anha anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam biz bir grup kadına uğramıştı, selam verdi.” Tirmizi‘nin bir rivayetinde: “Eliyle selamladı” denmiştir.

Devamını Oku

(Hadis-i Şerif [3353])

Ubeydullah İbnu Ebi Rafi, Hz. Ali radıyallahu anh’den nakletmiştir. Ebu Davud der ki: “Hasan İbnu Ali ise bunu merfu olarak yani Hz. Peygamber aleyhissalatu vesselam’dan rivayet etmiştir. Bir cemaat giderken, yeri gelince içlerinden bir kişinin selam vermesi hepsi için yeterlidir. Oturanlar adına da bir kişinin mukabelesi yeterlidir.”

Devamını Oku

(Hadis-i Şerif [3354])

Ebu Ümame radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: “Allah’a en makbul insan, karşılaşmada selama önce davranandır.”

Devamını Oku