İbnu Ömer (radıyallahu anhüma) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) bir namazda secde edip sonra kıyama kalktı ve rükü yaptı. Cemaat onun, Elif Lam-Mim Tenzile’s-Secdetü’yü okuduğunu gördü.”
ÖĞLE VE İKİNDİ NAMAZLARI
(Hadis-i Şerif [2530])
Mervan İbnu’l-Hakem anlatıyor: “Bana Zeyd İbnu Sabit (radıyallahu anh) dedi ki: “Sen niye akşam namazında (kısaru’l-mufassal denilen) kısa surelerden okuyorsun? Ben Resûlullah aleyhissalatu vesselam’ın Tûla’t-Tûleyeyn’i okuduğunu işittim.” Ebu Davud‘un rivayetinde şu ziyade var: “…Dedim ki: Tula’t-Tüleyeyn nedir? Bana “el-A’raf”, öbürü de “el-En’am” diye cevap verdi.”
(Hadis-i Şerif [2531])
Ümmü’l-Fadl (radıyallahu anha) anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam’ın akşam namazında ve’l-mürselati urfen suresini okuduğunu işittim. Bundan sonra artık bize, ruhu kabzedilinceye kadar hiç namaz kıldırmadı.”
(Hadis-i Şerif [2532])
Hz. Aişe radıyallahu anha anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam, A’raf suresiyle akşamı kıldırdı. Sureyi ikiye bölerek her iki rek’atte bir parçasını okudu.”
(Hadis-i Şerif [2533])
Cübeyr İbnu Mut’im radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam’ı akşam namazında et-Tûr suresini okurken işittim.”
(Hadis-i Şerif [2534])
Ebu Osman en-Nehdi anlatıyor: “İbnu Mes’ud (radıyallahu anh)’ın arkasında akşam namazı kılmıştım. Namazda Kulhüvallahü ahad’i okudu.”
(Hadis-i Şerif [2535])
Abdullah İbnu Utbe İbni Mes’ud anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam akşam namazında Ha-mim-ed-Duhan suresini okudu.”
(Hadis-i Şerif [2536])
Ebu Abdillah es-Sunabihi anlatıyor: “Hz. Ebu Bekr radıyallahu anh’ın hilafeti sırasında Medine’ye geldim, arkasında akşam namazını kıldım. İlk iki rek’atinde Fatiha ile (kısaru’l-mufassal denen) kısa surelerden birer sure okudu. Sonra üçüncü rek’ate kalktı. ben (ne okuyacağını işitmek için) hemen kendisine -elbisem elbisesine değecek kadar- yaklaştım. Fatiha ve beraberinde “Rabbena la tuziğ kulûbena ba’de iz hedeytena […]
(Hadis-i Şerif [2525])
Ebu Katade (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) öğlede ilk iki rek’atte Fatiha ile iki süre okurdu. Son iki rek’atte de Fatiha’yı okur, bazan da ayeti bize işittirirdi. Birinci rek’atte (kıraatı) uzun tutar ikinci de o kadar uzatmazdı. İkindi ve sabah namazlarında da böyle yapardı.” Ebu Davud, bir rivayette şu ziyadeye şamildir: “O’nun (aleyhissalatu vesselam), […]
(Hadis-i Şerif [2526])
İbnu Abbas (radıyallahu anhüma) demiştir ki: “Resûlullah’ın öğle ve ikindi namazlarında kıraatte bulunup bulunmadığını bilmiyorum.”