Hz. Ömer (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resulullah (aleyhissalatu vesselam), Hz. Ebu Bekir (radıyallahu anh) ve yanlarında ben de bulunduğum halde müslümanların meselelerini (konuşmak için) gece geç vakte kadar uyanık kalırlardı.”
NAMAZLA İLGİLİ BAZI HADİSLER
(Hadis-i Şerif [3079])
Ashab’tan Huza’alı birinin rivayet ettiğine göre, bir gün: “Keşke (yatsı) namazımı kıIıp da istirahat etseydim” diye temennide bulunmuştu. Kendisini bu sözü sebebiyle ayıpladılar. Onlara şu cevabı verdi: “Ben Resulullah’ın şöyle söylediğini işittim: “Ey Bilal, ikamet oku da bizi rahatlat!”
(Hadis-i Şerif [3080])
Hz. Ali’ye ait bir başka rivayette, Hz. Ali: “Namazımı kılar istirahat ederim” demişti. Kendisini ayıpladılar. O da şu cevabı verdi: “Ben Resulullah (aleyhissalatu vesselam)’ı işittim. Şöyle demişti: “Ey Bilal kalk, bizi namazla istirahate kavuştur.”
(Hadis-i Şerif [3081])
Osman İbnu Ebi’l-As (radıyallahu anh) anlatıyor: “Ey Allah’ın Resülü dedim, şeytan benimle namazımın ve kıraatimin arasına girip kıraatimi iltibas etmeme sebep oluyor, (ne yapayım?)” Aleyhissalatu vesselam bana şu cevabı verdi: “Bu Hınzeb denen bir şeytandır. Bunun geldiğini hissettin mi ondan Allah’a sığın. Sol tarafına üç kere tükür!” (Osman İbnu Ebi ‘I-As) der ki: “Ben bunu […]
(Hadis-i Şerif [3069])
İbnu Mes’ud (radıyallahu anh) buyurdular ki: “Hiçbirinizin, namazından şeytana bir pay kalmamalıdır. Herkes namazdan çıkarken, sağından kalkmanın üzerine bir vecibe olduğunu sanır. Halbuki ben Resulullah7ın çok kere solu üzerinden kalktığını da gördüm.”
(Hadis-i Şerif [3070])
Hz. Aişe radıyallahu anha) anlatıyor: “Resulullah aleyhissalatu vesselam’ı ayakta ve otururken su içerken gördüm. yalınayak ve ayakkabılı olduğu halde namaz kılarken gördüm. Namazdan sağı ve solu üzerine ayrılırken de gördüm.”
(Hadis-i Şerif [3071])
İbnu Abbas (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam zamanında, farz namazlardan çıkarken insanlar yüksek sesle zikrederlerdi.”
(Hadis-i Şerif [3072])
Ebu Rimse (radıyallahu anh) anlatıyor: “Bir adam, namazın ilk tekbirine yetişerek Resûlullah aleyhissalatu vesselam ile birlikte namaz kıldı. Aleyhissalatu vesselam önce sağına sonra soluna selam verdi. (Başını öylesine çevirdi ki, gerisinde olduğumuz halde) yanaklarının beyazlığını gördük. Sonra namazdan çıktı. Kendisiyle namazın ilk tekbire yetişen zat hemen kalkıp ilave namaza başladı. Hz. Ömer (radıyallahu anh) ona […]
(Hadis-i Şerif [3073])
Ebu Şa’sa (rahimehullah) anlatıyor: “Biz ebu Hüreyre (radıyallahu anh) ile birlikte mescidde oturuyorduk, Müezzin ezan okudu. Bir adam kalkıp yürümeye başladı. Ebu Hüreyre, adam mescidden çıkıncaya kadar gözleriyle onu takip etti ve: “Şu adam Ebu’l-Kasım aleyhissalatu vesselam’a asi oldu!” buyurdu.”
(Hadis-i Şerif [3074])
Simak İbnu Harb anlatıyor: “Cabir İbnu Semüre (radıyallahu anh)’ye dedim ki: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam’la beraber oturdun mu?” “Evet dedi, hem de çok. Sabah namazı kılınca, namaz kıldığı yerden güneş doğuncaya kadar kalkmazdı. Bu esnada (cemaat) birbirlerine cahiliye devri ile ilgili şeyler anlatırlar ve gülerlerdi. Resûlullah aleyhissalatu vesselam da tebessüm buyururlardı.”