İsmail İbnu Ümeyye anlatıyor: “Nafi merhuma namazda ellerinin parmaklarını kenetleyen kimse hakkında sormuştum. Bana: “Bu hususta Abdullah İbnu Ömer (radıyallahu anh)’i işittim: “Bu, Allah’ın gadabına uğrayanların namazıdır” demişti diye cevap verdi.” Rezin’in ilave ettiği bir rivayette de şöyle denmiştir: “İbnu Ömer (radıyallahu anh), namazda kuûd halinde (otururken) sol elini kabası üzerine dayanan bir adam görmüştü, […]
NAMAZIN MAHİYETİ VE RÜKÜNLERİ
(Hadis-i Şerif [2495])
Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: “(Namazın) sünnetlerinden biri namazda (sağ) avucu (sol) avuç üzerine koyup, her ikisini birlikte göbeğin altına yerleştirmektir.”
(Hadis-i Şerif [2496])
Hz. Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) namazda ihtisarı (elleri böğre koymayı) yasakladı.”
(Hadis-i Şerif [2497])
Buhari de Hz. Aişe’den yapılan bir diğer rivayette geldiğine göre: “Hz. Aişe (radıyallahu anha), kişinin ellerini (ihtisar yaparak) böğrüne koymasını mekruh addeder ve “Bunu yahudiler yapar” derdi.”
(Hadis-i Şerif [2498])
Rezin’in rivayet ettiği diğer bir hadiste: “Resûlullah ihtisarı (eli böğre koymayı) namazda ve namaz dışında yasakladı” demiştir.”
(Hadis-i Şerif [2499])
Ziyad İbnu Sübeyh eI-Hanefi anlatıyor: “İbnu Ömer (radıyallahu anh)’in yanı başında namaz kıldım. Ellerimi de böğürlerime koydum. Namazı bitirince: “Bu, namazda haç(a benzemek)dir, Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) bunu yasaklamıştı” buyurdu.”
(Hadis-i Şerif [2500])
İbnu Mes’ud (radıyallahu anh)’dan nakledildiğine göre, ayaklarının arasını bitiştirerek namaz kılan bir adam görmüştü. Şöyle söylendi: “(Bu adam) sünnete muhalefet etti. Ayaklarını sırayla dinlendirse daha iyidir.”
(Hadis-i Şerif [2501])
Ümmü Kays Bintu Mihsan (radıyallahu anha) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) yaşlanıp biraz şişmanlayınca, namaz kıldığı yerde bir sütun bulundurdu namazda ona dayandı.”
(Hadis-i Şerif [2474])
Bir diğer rivayette şöyle der: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) ellerini, omuzları hizasına kadar kaldırdı. Baş parmaklarını da kulaklarıyla, hizaladı, sonra tekbir getirdi.”
(Hadis-i Şerif [2490])
Muharib İbnu Disar (radıyallahu anh) anlatıyor: “Huzeyfe (radıyallahu anh), namaz kılmakta olan ve bu sırada belini tam doğrultamayan bir adam görmüştü. Namazdan çıkınca: “Sırtında bir rahatsızlığın mı var?” diye adama sordu. “Hayır!” cevabını alınca: “Şayet, bu halin üzere ölecek olsan Resûlullah (aleyhissalatu vesselam)’ın sünnetine muhalefet üzere ölürsün” dedi.” Rezin ilavesidir. Derim ki: “Bu rivayet Buhari‘de […]