Hasan Basri (rahimehullah) anlatıyor: “Ömer İbnu’l Hattab (radıyallahu anh), halkı, Übeyy İbnu Ka’b üzerinde topladı. O, bunlara ramazanda yirmi gece namaz kıldırdı. Bu esnada (vitirlerde) sadece son yarıda kunüt yaptı, daha önce hiç kunüt yapmadı. Son on kalınca cemaate gelmedi, teravihi evinde kıldı. Halk: “Übeyy (cemaatten) kaçtı” dedi.”
KUNÛT
(Hadis-i Şerif [2594])
Hasan İbnu Ali İbnu Ebi Talib (radıyallahu anhüma) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) bana vitirde okuduğum bir dua öğretti. Şöyle ki: “Allahım! Beni hidayet verdiklerinden kıl, afiyet verdiklerinden eyle, beni, işlerini üzerine aldıkların arasına koy. (Ömür, mal, ilim, v.s.’den) verdiklerini hakkımda mübarek kıl. Vuküuna hükmettiğin şerlerden beni koru. Sen dilediğin hükmü verirsin, kimse seni mahkum edemez. […]
(Hadis-i Şerif [2595])
Hz. Ali (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) vitrinin sonunda şunu okurdu: “Allahım! Senin gadabından rızana sığınırım, cezandan affına sığınırım. Senden sana sığınırım. Sana (layık olduğun) senayı saymaya gücüm yetmez. Sen, kendini sena ettiğin gibisin.”
(Hadis-i Şerif [2596])
Hz. Cabir (radıyallahu anh) demiştir ki: “En efdal namaz, kunütu uzun olandır.”
(Hadis-i Şerif [2587])
Hz. Enes (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) bir ihtiyaç sebebiyle, kendilerine Kurra denilen yetmiş kişiyi yola çıkardı. Süleym aşiretinden Ri’I ve Zekvan adında iki kabile Bi’r-i Ma’üne (Ma’üne Kuyusu) denilen bir suyun yanında bunların önünü kesti. Hey’et bunlara: “Biz size gelmedik. Biz Resûlullah (aleyhissalatu vesselam)’ın bir ihtiyacı için gidiyoruz” dediler. Ancak öbürleri bunları dinlemeyip […]
(Hadis-i Şerif [2588])
Bir başka rivayette: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) sabah namazından sonra bir ay boyu kunüt yaptı” denmiştir.”
(Hadis-i Şerif [2589])
Müslim‘in bir rivayetinde: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam), bir ay boyu sabah namazında rüküdan sonra kunüt yaparak Useyye (kabilesi)ne beddua etti” denir.” Buhari nin bir rivayetinde: “Kunüt, akşam ve sabah namazındaydı” denir.” Ebu Davud ve Nesai‘nin bir rivayetinde: “Bir ay kunüt yaptı sonra terketti” denir.”
(Hadis-i Şerif [2590])
İbnu Abbas (radıyallahu anhüma) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) tam bir ay boyu, hiç aralık vermeden her namazın peşinde, öğle, ikindi, akşam, yatsı ve sabah namazlarında Kunüt yaptı. Şöyle ki: Son rek’at’te semi’allahu li-men hamideh deyince Süleym aşiretinden Ri’l, Zekvan, Useyye kabilelerine beddua ediyor, namazda kendine uyanlar da amin diyorlardı.”
(Hadis-i Şerif [2591])
Hufaf İbnu İma el-Gıfari (radıyallahu anh)ş anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) rükü’ya gitti, sonra başını kaldırdı ve “Gıfar kabilesini Allah mağfiret etsin, Eslem kabilesine Allah selamet versin, Useyye Allah’a ve Resulüne isyan etmiştir. Allahım, Beni Lihyan’a lanet et. Ri’l ve Zekvan’a da lanet et” deyip secdeye gitti.”
(Hadis-i Şerif [2592])
İbnu Ömer (radıyallahu anhüma)’in anlattığına göre, Resulullah (aleyhissalatu vesselam)’ın sabah namazının son rekatinin rükusundan başını kaldırınca semi’allahu limen-hamideh Rabbena ve leke’l-hamd dedikten sonra şöyle söylediğini işitmiştir: “Allahım falancaya falancaya lanet et.” Allah Teala Hazretleri bunun üzerine şu mealdeki ayeti indirdi: “(Kullarımın) işinden hiçbir şey sana ait değildir. (Allah) ya onların tevbesini kabul eder, yahud onları, […]