İbnu Abbas (radıyallahu anhüma) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) kıraatını bismillahirrahmanirrahim ile başlatıyordu.”
KIRÂAT
(Hadis-i Şerif [2503])
Hz. Enes (radıyallahu anh) anlatıyor: “Ben, Resûlullah (aleyhissalatu vesselam), Hz. Ebu Bekr, Hz. Ömer, Hz. Osman (radıyallahu anhüm) ile birlikte namaz kıldım. Onlardan hiçbirinin bismillahirrahmanirrahım’i okuduklarını işitmedim.”
(Hadis-i Şerif [2504])
İbnu Abdillah İbnu Muğaffel (rahimehullah) anlatıyor: “Ben (namazda) bismillahirrahmanirrahim’i okumuştum. Babam işitti. Bana: “Oğulcuğum, (bu yaptığın) bir bid’attir. Bid’atten sakın!” dedi. Ben Resûlullah (aleyhissalatu vesselam)’ın ashabından her kimle karşılaştı isem, hepsinin de bid’atten nefret ettiği kadar bir başka şeyden nefret etmediğini gördüm. Babam sözlerine şöyle devam etmişti: “Ben Resûlullah (aleyhissalatu vesselam)’Ia, Hz. Ebu Bekr’le, Hz. […]
(Hadis-i Şerif [2505])
Hz. Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) ikinci rek’atten kalktığı zaman kıraati Elhamdü lillahi Rabil alemin ile başlatıyor ve süküt etmiyordu.”
(Hadis-i Şerif [2506])
Hz. Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: “Kim Fatiha-i şerife süresini okumadan namaz kılarsa bilsin ki bu namaz nakıstır -bu sözü üç kere tekrarladı- eksiktir.” Ebu Hüreyre (radıyallahu anh)’ye: “Biz imamın arkasında bulunuyorsak (ne yapalım)?” diye sorulmuştu. Şu cevabı verdi: “Yine de içinden oku. Zira ben Resûlullah (aleyhissalatu vesselam)’ın şöyle söylediğini […]
(Hadis-i Şerif [2507])
Ebu Davud‘da gelen bir rivayette şöyle denmiştir: “…Bana Resûlullah (aleyhissalatu vesselam): “Haydi git ve Medine’de ilan et ki: “Sadece Fatiha süresi de olsa, Kur’an’dan bir parça okumadıka kıldığınız namaz namaz değildir” dedi ve başka bir şey ilave etmedi.”
(Hadis-i Şerif [2508])
Rezin’in zikrettiği bir rivayette şöyle gelmiştir: “…Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: “Kıraatsiz namaz sahih değildir.” Bilesiniz, Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) bize her ne duyurdu ise biz de size duyurduk. Bize gizli tuttuğunu biz de size gizli tuttuk.” Bu açıklama üzerine bir zat ona: “Ey Ebu Hüreyre, Fatiha’ya herhangi bir ilavede bulunmazsam (yeterli midir) ne dersin?” diye […]
(Hadis-i Şerif [2509])
Ebu Said (radıyallahu anh) anlatıyor: “(Namazda) Fatiha süresi ile kolaya gelen bir miktar (Kur’an ayetin)i okumakla emrolunduk.”
(Hadis-i Şerif [2510])
Hz. Cabir (radıyallahu anh) demiştir ki: “Kim Fatiha’yı okumadan bir rek’at namaz kılarsa, imamın arkasında bulunmadığı takdirde, namaz kılmış sayılmaz.”
(Hadis-i Şerif [2511])
Vail İbnu Hucr (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam)’ın gayri’l-mağdübi aleyhim ve la’d-dallin’i okuyunca amin dediğini ve bunu söylerken sesini uzattığını işittim.” Bir başka rivayette şöyle gelmiştir. “. . .Bunu söylerken sesini yükselttiğini işittim.”