Şeddad İbnu Evs (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdu ki: “AIIah Teala hazretleri, her şeyde iyiliği emretmiştir. Öyleyse öldürdüğünüz zaman öldürmeyi iyi yapın. Kesecek olursanız kesmeyi iyi yapın. Bıçağın ağzını bileyin. Hayvana (zahmet vermeyin) rahat ettirin.”
KESİM ADABI VE YASAKLARI
(Hadis-i Şerif [1924])
Ebu Hüreyre ve İbnu Abbas (radıyallahu anhüm) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) şeytan kurbanından (şerita) men etti.” Dendi ki şerita, boğazından sadece deri kısmının kesilip, boyun damarı kesilmeden ölmeye terkedilen (kurbanlık) hayvandır.”
(Hadis-i Şerif [1925])
İbnu Abbas (radıyallahu anhüma) demiştir ki: “(Hayvanı keserken) besmele çekmeyi bir kimse unutmuşsa bunun bir mahzuru yoktur. Ancak kasden terketmiş ise, kesilen yenilmez.”
(Hadis-i Şerif [1926])
İbnu Ömer (radıyallahu anhüma) anlatıyor. “Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: “Haksız yere bir kuş veya daha küçük bir hayvan öldüren insana Allah mutlaka onun hesabını soracaktır.” Kendisine: “Onun hakkı da nedir?” diye sorulunca: “Onu keser ve yer. Başını kesip atmaz!” diye cevap verdi.”
(Hadis-i Şerif [1927])
Ebu Vakıd (radıyallahu anh) anlatıyor: “ResüIuIIah (aleyhissalatü vesselam) Medineye geldiği zaman, Medineliler, (diri olan) devenin hörgücünü kesiyorlar ve koyunların da kuyruklarını koparıyorlar ve bunIarı yiyorlardı. Bu durum üzerine Resûlullah (aleyhissalatü vesselam): “Hayvan diri iken ondan her ne kesilmiş ise, bu meyte (laşe) hükmündedir, yenilmez” dedi.”