Hz. Enes radiyallahu anh anlatıyor: “Resulullah aleyhissalatu vesselam’ın İranlı bir komşusu vardı, güzel et yemeği yapardı. (Bir Gün) Resulullah aleyhissalatu vesselam için yemek hazırladı. Sonra davet etmeye geldi. Resulullah aleyhissalatu vesselam Aişe’yi göstererek: “şunun için de davet var mı?” diye sordu. Adam: “hayır!” deyince, Aleyhissalatu vesselam da: “hayır, (davetinizi kabul etmiyorum)!” cevabını verdi. Adam dönüp, […]
DÜĞÜN YEMEĞİ (VELİME)
(Hadis-i Şerif [3933])
Hz. Enes radiyallahu anh anlatıyor: “Resulullah aleyhissalatu vesselam Abdurrahman İbnu Avf radiyallahu anh’ın elbisesinde bir sarılık görmüş idi. “Hayrola, bu da ne?” diye sordu. Abdurrahman: “Bir kadınla, bir nevat ağırlığında mehir ödeyerek, evlendim!” açıklamasını yaptı. Aleyhissalatu vesselam: “Allah (evliliği) sana mübarek etsin, ancak bir koyunla da olsa bir ziyafet ver!” buyurdular.”
(Hadis-i Şerif [3934])
Yine Hz. Enes radiyallahu anh anlatıyor: “Resulullah aleyhissalatu vesselam Zeyneb Bintu’l-Cahs’in düğününde verdiği ziyafeti, diğer zevcelerinin hiç birinin düğününde vermemiştir. Bu düğünde bir koyun kesti.” Bir rivayette şöyle der: “(Zeyneb’in düğününe gelenlere doyarak sofrayı terketmelerine kadar ekmek ve et yedirdi.”
(Hadis-i Şerif [3935])
Yine Hz. Enes demiştir ki: “Safiyye Bintu Huyeyy’in nikahında Resulullah aleyhissalatu vesselam sevik ve hurma ile ziyafet verdi.”
(Hadis-i Şerif [3936])
Buhari merhumun kaydettiğine göre: “Safiyye Bintu Seybe radiyallahu anha anlatıyor: “Resulullah aleyhissalatu vesselam, hanımlarından birinin düğününde iki mudd miktarında arpa(dan yapılan yemek) ile ziyafet verdi.”
(Hadis-i Şerif [3937])
İbnu Mes’ud radiyallahu anh anlatıyor: “Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: “Düğün yemeği, düğünün birinci günü haktır, ikinci günü sünnettir, üçüncü günü desinler içindir. Kim desinler için is yaparsa Allah da ona göre muamele yapar.”
(Hadis-i Şerif [3938])
A’rac, Ebu Hureyre radiyallahu anh’tan naklen anlatıyor: “Resulullah aleyhissalatu vesselam diyordu ki: “En şerli yemek, sadece zenginlerin çagrılıp fakirlerin çağrılmadığı yemektir. Kim de davete icabet etmez, yemeğe gelmezse, Allah ve Resulune asi olmuştur.” Bir diğer rivayette: “(Yemeğin kötüsü) gelene verilmeyen, ona gelmeyeceklerin davet edildiği yemektir” denilmiştir.