Ma’mer İbnu Abdillah İbni Nafi (radıyallahu anh)’nin anlattığına göre, kölesine, bir sa’ buğday vererek pazara yollar ve: “Bunu sat, parasıyla arpa satınal” der. Köle gider. Onu vererek bir Sa’dan bir miktar fazla arpa satın alır. Köle dönünce, Ma’mer (radıyallahu anh) ona “Niye böyle yaptın? Çabuk git ve geri ver. Misli misline denk al. Zira ben, […]
Riba(Fâiz) İle İlgili Hükümler
(Hadis-i Şerif [327])
İmam Malik’e ulaştığına göre, Süleyman İbnu Yesar demiştir ki: “Sa’d İbnu Ebi Vakkas’ın merkebinin yemi bitmişti. Kölesine: “Ailene ait buğdaydan bir miktar götür, ona mukabil arpa satın al, sakın mislinden fazla almayasın” dedi.
(Hadis-i Şerif [328])
Ebu Ayyaş’ın -ki ismi Zeyd’dir- anlattığına göre: “Sa’d İbnu Ebi Vakkas (radıyallahu anh)’a, beyaz buğday mukabilinde kabuksuz arpa satın almanın hükmünü sorar. Sa’d (radıyallahu anh) kendisine “Hangisi daha kıymetli? diye sorar. Zeyd: “Beyaz buğday” der. Sa’d onu bu işten men eder ve der ki: “Ben Resûlullah (aleyhissalatu vesselam)’a kuru hurmayı taze hurma mukabilinde satın alma […]
(Hadis-i Şerif [329])
Ebu Davud‘un diğer bir rivayetinde: “Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam), taze hurmayı kuru hurma ile veresiye satmayı yasakladı” denir.”
(Hadis-i Şerif [315])
Ubadetu’bnu Samit (radıyallahu anh)’ten gelen bir başka rivayette (şu ziyade) ifade edilmiştir: “…Bu çeşitler farklı olduğu takdirde peşin ise dilediğiniz gibi satın.” Bu hadisi, Buhari hariç , Beş Kitap rivayet etmiştir.
(Hadis-i Şerif [316])
Ebu’l-Minhal anlatıyor: “Zeyd İbnu Erkam ve el-Bera İbnu Azib (radıyallahu anh)’e sarf’tan (yani altınla gümüşü cinsi cinsine satmaktan) sordum. İkisi de şu cevabı verdi: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) altının gümüş mukabilinde veresiye satılmasını yasakladı.”
(Hadis-i Şerif [317])
Fadale İbnu Ubeyd (radıyallahu anh) buyuruyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam)’a Hayber’de bulunduğu sırada altın ve boncuklarla yapılmış bir gerdanlık getirildi. Bu satılık ganimet mallarındandı. Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) altınların boncuklardan ayrılmasını emretti. Derhal gerdanlığın altın kısmı ile boncuk kısmı birbirinden ayrıldı. Sonra Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam): “Altın, altına mukabil, tartısı tartısına satılsın” buyurdular.
(Hadis-i Şerif [318])
Müslim‘de gelen diğer bir rivayette Haneş es-San’ani der ki: “Biz Fadale ile bir gazvede beraberdik. Derken bana ve arkadaşlarıma ganimetten bir gerdanlık isabet etti. Gerdanlık altın, gümüş ve kıymetli taşlardan yapılmıştı. Ben bunu satın almak isteyerek, Fadale’ye sordum. Bana şöyle cevap verdi: Bunun altınını ayır, bir kafeye koy. Kendi altınını da bir kefeye koy. Sonra […]
(Hadis-i Şerif [319])
Ebu Bekre (radıyallahu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalatu vesselam), gümüşün gümüşe başa baş olmayan satışını yasakladı. Bize altın mukabilinde dilediğimiz şekilde gümüş ve gümüş mukabilinde dilediğimiz şekilde altın satın almayı emretti.” Müslim‘in ziyadesinde “…Bir adam “peşin mi?” diye sordu. Ebu Bekre: “Ben böyle işittim” cevabını verdi. Sahiheyn ve Nesai rivayet etmiştir.
(Hadis-i Şerif [320])
Yahya İbnu Sa’id (radıyallahu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) Hayber’in fethi sırasında iki Sa’d’a (Sa’d İbnu Ebi Vakkas ve Sa’d İbnu Ubade), ganimet malından altın veya gümüş bir kabı satmalarını emretti. Onlar, her üç (birim)’i aynı dört (birim) mukabilinde, veya her dört (birim)’i üç (birim) ayın mukabilinde sattılar. Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) onlara: “Siz riba yaptınız, […]